JABĹČKO A ANTIOXIDANTY

Všimnime si, že keď rozrežeme jablko, tak po krátkom čase začne hnednúť? Oxiduje.

Čo sa stane, keď naň dáme pár kvapiek citróna? Neoxiduje, nezačne meniť farbu, a naviac vydrží dlhšie.

Tento úkaz som obdivovala už ako dieťa, keď sme doma vyrábali jablkové kompóty. Dnes už jablká tak rýchlo neoxidujú, nehnednú, lebo z ovzdušia, z pôdy a cez postreky sa do nich dostávajú toxické látky, ktoré ich „konzervujú“ zaživa.

V niektorých jablkách po ich rozrezaní môžeme vidieť hnilobné útvary. Tie sú následkom rozkladu jablka po infekcii baktériami, piesňami, rastlinnými vírusmi a toxínmi, keďže  jablko nemalo dostatočnú antioxidačnú ochranu, a táto vplyvom týchto parazitov a toxických látok zlyhala. To dnes vidíme bežne, pretože kontamináciou životného prostredia infekciami a toxickými látkami dochádza v ovocí, zelenine a v iných bylinách k poklesu antioxidačných látok, čo sa v konečnom dôsledku prejaví aj v nedostatku ich prísunu do ľudského tela (ľudské telo je na nich metabolicky závislé), a čoho konečným následkom sú civilizačné ochorenia (poruchy metabolizmu, imunity, nádorové ochorenia).

Podobne ako u toho jablka je to aj u chorého ľudského organizmu, a vtedy robíme medicínske a iné opatrenia na jeho záchranu. Môže to byť zmena životného štýlu, zmena stravovania,  medicínska liečba nejakého metabolického ochorenia, či medicínske snahy o odstránenie nádoru (chemoterapia, rádioterapia, imunoterapia), doprevádzaná užívaním neenergetických živín – metabolicky potrebných látok z prírodných zdrojov (ovocie, zelenina, liečivé byliny), ako aj nutričných doplnkov (a to vzhľadom na ich nedostatok v prírodných zdrojoch) s obsahom hlavne vitamínov, minerálov, antioxidantov, iných metabolicky aktívnych látok a vláknin.

Tieto nutričné neenergetické zložky sú nesmierne dôležité pre ľudský metabolizmus a tvorbu imunity, lebo zabezpečujú všetky metabolické reakcie v bunkách pre získanie energie, ako aj pre tvorbu imunitných buniek, ako aj ich stavebných zložiek. Ak by sme to nerobili, organizmus by zahynul.

Niekedy máme riešenie nadosah, inokedy hľadáme riešenie. Študujme relevantné zdroje a prihliadajme na kvalitu, aby to, čo konzumujeme, bolo vyrobené podľa najvyšších kvalitatívnych štandardov počas všetkých fáz vývoja výrobku. Medzi týchto šesť procesov patrí výber, hľadanie zdrojov, štruktúra, štandardizácia, bezpečnosť a osvedčenie.

 

 

Written By
More from Baja

MARCOVÉ RealWOMAN FÓRUM V BRATISLAVE

Potešilo ma, keď som dostala pozvanie na konferenciu pre ženy, aby som...
Read More

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *